“Mühendislik birçok alanla iş birliği içerisinde çalışmayı gerektiriyor”
Mühendislik alanının sadece kendi çalışma dinamikleriyle değil bütün alanlarla yoğun iletişim ve etkileşim kurarak projeleri hayata geçirdiğini belirten Tonbul, “Bu noktada karşımıza çıkan iletişim ve etkileşim; iş birliği ve ortak çalışma alanlarını karşımıza çıkarmaktadır. Farklı çalışma alanlarındaki disiplinlerle sürekli olarak kurulan bu etkileşim hem iş birliğini hem de mesleki bilgi ve becerilerin artırılmasını zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde de mühendislik alanı, yazılım, endüstri, sağlık, bilgi-teknoloji, silah sanayi, ağır sanayi, inşaat, eğitim ve bunlara ilave olarak her bir alanla eş değer olarak etkileşim halindedir. Aynı zamanda bu etkileşim farklı alanlardaki ihtiyaçların karşılanması için kamu ve özel sektör gibi farklı sektörlerde farklı tutumlarla karşımıza çıkmaktadır. Bu ayrıma ilave olarak, eğitim-üretim ya da üniversite-sanayi çerçevesinde de üretim ve işverenler için gerekli olan emek ihtiyacının daha kolay temin edilmesi için ortaklıklar ya da iş birlikleri üretilmektedir” dedi.
Tonbul, Türkiye’nin özellikle son dönemde motor, silah, havacılık ve uzay sanayi alanında yapılan yatırımlar, hamleler, gelişimler ve çıktılar dikkate alındığında mühendislik alanı ve üniversitelerle yapılan iş birlikleri ile dikkat çektiğini vurguladı.
Tonbul: Mühendislik devletin gelişimi için oldukça önemlidir
Konuşmasının devamında mühendislerin ve teknik personelin sivil toplum kuruluşlarında yer almasının; mesleki bilgi ve becerilerini aktarması ile hak ve menfaatlerinin geliştirilmesi için mücadele etmesi açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Hacı Bayram Tonbul, “Bu alanda en önemli sosyal diyalog zemini elbette sendikalardır. Kamu görevlileri sendikacılığı da bu alanda son derece etkili bir süreç yönetmekte ve kamudaki mühendislerin sorunlarının çözülmesi için mücadele vermektedir. Memur-Sen ve bağlı sendikalarının hemen hemen hepsinde mühendis unvanına sahip memurlar bulunmaktadır. Konfederasyon düzeyinde bu süreç yakından takip edilmekte, kamuda görev yapan teknik kökenli personel ile mühendislere yönelik Mühendislik Meslek Kanunu taslağı hazırlanmıştır. Mühendislik gerek özel gerekse de kamu alanında hem devletimizin gelişimi hem de milletimize sunulan hizmet kalitesinin ve verimliliğin artırılması bakımından oldukça önemlidir. Bu çerçevede, mühendislik iş birliği ve mesleki gelişim konularında yapılan çalışmalar da oldukça kıymetlidir” ifadelerine yer verdi.
Dört gün süren zirvede mühendislerin ve teknik personelin talep ve beklentilerine ilişkin gerçekleştirilen istişarelerin yanı sıra çözüm önerileri görüşüldü.
ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI